800
۰
گزارش شستون از غذاهای سنتی بلوچستان در ماه رمضان؛

تباهگ خوراک لذیذ مخصوص سحری مردمان بلوچ/حلوای چانگال مهمان همیشگی سفره های افطار در بلوچستان

آداب و رسوم غذایی مردم بلوچستان در ماه مبارک رمضان مانند دیگر رسومات این قوم ریشه ای کهن دارد که در اکثر نقاط سیستان و بلوچستان با هم متشابه است.
ت
ت
به گزارش شستون، اصلی‌ترین خوراک مخصوص ماه مبارک رمضان تباهگ tabaheg است و این خوراک که مخصوص سحری مردمان بلوچ به شمار می‌رود معمولاً با مخلوطی از برنج و گوشت خشک شده پخت می‌شود و بسیار خوشمزه و لذیذ است که طرفداران فراوانی حتی در میان مردم  غیر بلوچ‌ این منطقه را به خود جذب کرده است. گوشتِ گوسفندهایی را که سر می‌بریدند به صورت ورقه ای چاک می‌زدند و با نمک و دانه‌های خشک شدهٔ انارکه چرخ شده یا در واقع همان پودرانار (در لهجهٔ محلی؛ انار دانَگ گفته می‌شود) مخلوط می‌کنند.     حلوای چانگال مهمان همیشگی سفره های افطار در بلوچستان از دیگر رسومات این ماه در بلوچستان تهیه چانگال «changal» است، این خوراک نیز اکثراً در ماه مبارک رمضان بر سر سفره افطار مورد استفاده قرار می‌گیرد و مواد اولیه آن خرما، خمیر نیمه پخته، روغن محلی حیوانی و افزودنی‌های معطر است. چانگال جزو شیرینی‌های محلی ثابت سفره‌های افطار است، طرفداران این شیرینی مخصوص بلوچی به جز ایام رمضان نیز آن را تهیه و صرف می‌کنند.       پاکورا محبوب‌ترین غذا برای افطاری نزد مردم بلوچستان و پاکستان   پاکورا از ترکیب و سرخ کردن موادغذایی مختلف از جمله مرغ، پیاز، سیب‌زمینی و اسفناج تهیه می‌شود. پاکورای مرغ یکی از معروف‌ترین انواع پاکوراست که در برنامه غذایی اغلب مردم کشورهای آسیایی وجود دارد. این غذای لذیذ پاکستانی جایگاه ویژه‌ای را در بین مردم این کشور برای صرف در هنگام افطار به خود اختصاص داده است.     انواع شیرینیجات سنتی در ماه رمضان   از دیگر غذاهای محلی که می‌توان آن را بر سرسفره‌های افطار در بلوچستان یافت غذاهایی مثل حلوا شکری، حلوا شیرگی، خرما بریز، خرما شیرگی، کتوک، هارگ، انواع لبنیات محلی، نان روغنی، مربای خرما، انواع ترشی‌های مختلف مثل ترشی لیمو، ترشی انبه و… است. چند روز مانده به پایان ماه مبارک رمضان شهرهای بزرگ و مراکز خرید به صورت چشمگیری شلوغ می‌شوند و مردم شهرهای کوچک و روستاها جهت تهیه ملزومات عید خود را به شهرها می‌رسانند.   از زمان‌های گذشته، برگزاری اعیاد و مناسبت‌های مختلف در میان اقوام ایران زمین، یادآور برپایی رسوم و آئین‌های خاصی در هر منطقه‌ای از این سرزمین بوده که ایرانیان در برگزاری مراسم‌های ملی، مذهبی و قومی خود توجه و اهتمام ویژه‌ای دارند.   مراسم عید سعید فطر و قربان از جایگاه متعالی در بین مسلمانان جهان برخوردار است و این آداب و رسوم در استان سیستان و بلوچستان نیز همچنان محفوظ مانده است.   گزارش از صابره ملک زاده کوهکن   انتهای پیام/1319
سه شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۱۹
کد مطلب: 7046
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *