800
۰
بارقه های امید در روستاها؛

گام های بزرگ نظام برای پایان دادن به تنش آبی در سیستان و بلوچستان/جمعیت روستایی بهره‌مند از آب شرب به بالای یک میلیون نفر رسید

طبق گفته مدیرعامل آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان، با افزایش ۴.۵ درصدی شاخص آبرسانی به روستاهای این استان، جمعیت روستایی بهره مند از آب شرب در این خطه پهناور به یک میلیون و ۱۷۰ هزار و ۱۸۸ نفر رسید.
گام های بزرگ نظام برای پایان دادن به تنش آبی در سیستان و بلوچستان/جمعیت روستایی بهره‌مند از آب شرب به بالای یک میلیون نفر رسید
به گزارش شستون؛ به نقل از عصرهامون؛ نیمی از جمعیت سیستان و بلوچستان را روستاییان تشکیل داده اند، روستاییانی که مشکل بزرگ بیشتر آن ها طی سال های اخیر موضوع آب بوده است، معضلی که بارها سوژه رسانه ها شد و با پیگیری های صورت گرفته از سال گذشته بیش از پیش مورد توجه مسئولان امر قرار گرفت.

خوشبختانه شرایط به گونه ای پیش رفته که طبق گفته مسئولان آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان از ابتدای سال گذشته ۳۸۹ روستای فاقد شبکه با جمعیت ۱۱۵ هزار نفر آبرسانی شدند. ۵۰۰ روستای سطح استان با جمعیت ۱۰۰ هزار نفر رفع تنش صورت گرفت، این در حالی اتفاق افتاد که اغلب این روستاها به صورت سیار آبرسانی می شد که با مجموع این اقدامات تنها در یک سال و نیم گذشته شاخص آبرسانی به روستاها ۴.۵ درصد رشد داشته که طی سالیان گذشته این ارتقای شاخص بی سابقه بوده است.

علیرضا قاسمی، مدیرعامل آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان درباره وضعیت بهره‌مندی جمعیت روستایی از نعمت آب شرب در این استان، در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: سیستان و بلوچستان دارای ۵۱ شهر با جمعیت یک میلیون و ۶۰۷ هزار و ۴۲۰ نفر است که از این تعداد ۵۰ شهر با جمعیت یک میلیون و ۵۲۴ و ۳۴۶ نفر تحت پوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب قرار دارد و  شاخص بهره‌مندی از آب شرب شهری ۹۷ درصد است.

وی افزود: این استان دارای ۵ هزار و  ۵۹۴ روستای کد دار با جمعیت یک میلیون و ۴۱۶ و ۷۳۳ است که ۳ هزار و ۸۴ روستا با جمعیت یک میلیون و ۱۷۰ هزار و ۱۸۸ نفر از نعمت آب آشامیدنی سالم برخوردار هستند و شاخص بهره‌مندی از آب  شرب در این بخش  ۷۱.۵ درصد است.

قاسمی با اشاره به اینکه ۲ هزار و ۵۱۰ روستای فاقد تأسیسات آب جمعیتی بالغ بر ۲۵۶ هزار نفر را در خود جا داده اند، اضافه کرد: به دلیل پراکندگی جمعیت، اولویت آبرسانی با روستاهای با جمعیت بالاتر به منظور افزایش سطح بهره مندی مردم از نعمت آب شرب است.

مدیرعامل آبفای سیستان و بلوچستان اظهار کرد: حداکثر ظرفیت منابع آب استان ۲۱۸ میلیون مترمکعب در سال است که در حال حاضر ۶۳ میلیون مترمکعب آن ازمنابع سطحی و ۸۵ میلیون مترمکعب درسال از منابع زیرزمینی از طریق ۱۷۶ حلقه چاه درمدار بهره برداری تامین می شود.

وی افزود: تعداد تصفیه خانه های در مدار بهره برداری ۳ واحد در شهرستان های زابل، زهک و زاهدان با ظرفیت ۲ هزار و ۹۰۰ لیتر در ثانیه و ۲ واحد در دست ساخت در شهرستان های چابهار و خاش به ظرفیت هزار و ۶۰۰ لیتر در ثانیه است.

قاسمی گفت: به منظور تامین آب پایدار در شهرها و روستاهای استان سیستان و بلوچستان، در سنوات گذشته مطالعات مربوط به تامین آب شهرها و روستاهای استان صورت گرفته و بر این اساس، چهار طرح بزرگ آبرسانی به شهرها شامل طرح آبرسانی به شهرهای سیستان، طرح آبرسانی به شهرهای چابهار و کنارک، طرح آبرسانی به شهر خاش و طرح آبرسانی به  نوک آباد در قانون بودجه سنواتی دارای ردیف اعتباری هستند که  تا پایان سال ۱۳۹۹ بیش از ۴ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال در این طرح ها هزینه شده و برای تکمیل آنها به مبلغ ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

پیشرفت فیزیکی ۹۴ درصدی طرح آبرسانی به شهر سیستان

وی با اشاره به وضعیت این طرح‌ها تصریح کرد: طرح آبرسانی به شهر سیستان با پیشرفت فیزیکی ۹۴ درصد در حال اتمام است و طرح آبرسانی به چابهار و کنارک با توجه به نگاه ویژه دولت به این طرح، امید می رود با تزریق اعتبارات مورد نیاز تا دو سال آینده به اتمام برسد.

وی ادامه داد: آبرسانی به شهر خاش که فاینانس ماده ۵۶ هست و در مرحله مناقصه و فرآیند انتخاب پیمانکار است و  همچنین آبرسانی به نوک آباد نیز تا پایان سال به بهره برداری می رسد.

قاسمی به اقدامات مورد نیاز برای تأمین آب شرب شهرهای استان در راستای رفع کمبودها اشاره کرد و گفت: با توجه به وجود ظرفیت مهم واستراتژیک آب های زیرزمینی دشت تهلاب و همچنین تخصیص مصوب شده به میزان ۲۰ میلیون متر مکعب در سال برای آب شرب شهر زاهدان و روستاهای مسیر این طرح می‌تواند به عنوان بهترین گزینه تأمین آب شهر زاهدان با توجه به خشکسالی‌های موجود و عدم آورد رودخانه هیرمند به دشت سیستان تلقی شود.

وی ادامه داد: همچنین آبرسانی از مک سوخته (روتک) که مطالعات آن توسط آب منطقه ای انجام شده، جزو طرح هایی است که برای سراوان که یکی از شهرهای بزرگ استان است و با معضل کمبود آب مواجه است کلید خواهد خورد.

قاسمی افزود: علاوه بر این آبرسانی از سد ماشکید علیا و سفلی برای ۳ شهرِ سراوان، سوران و مهرستان و ۴۹ روستا انجام خواهد شد و آبرسانی از جلگه چاه هاشم نیز که مطالعات آن توسط شرکت برای روستاهای مسیر و شهر فنوج به اتمام رسیده و در انتظار تخصیص ردیف اعتباری است.
 

اخذ مجوز هزار متر مکعبی برای طرح آب شیرین کن جنوب استان

مدیرعامل آب و فاضلاب استان با اشاره به وضعیت سامانه نمک‌زدایی موجود گفت: در سطح استان از طریق سامانه های نمک زدایی آب شرب مورد نیاز شهروندان در شهرهای زاهدان، چابهار و کنارک و تعدادی از روستاهای شهرستان دشتیاری تأمین می‌شود و با پیگیری های انجام شده در سفر اخیر وزیر نیرو به استان یک مجوز دیگر به میزان ۵۰ هزار متر مکعب برای طرح آب شیرین کن جنوب استان اضافه خواهد شد.

قاسمی با اشاره به طرح‌های مهم حوزه روستایی اظهار کرد: در حال حاضر ۱۵ مجتمع آبرسانی بزرگ و ۱۰ پروژه تک روستایی در برنامه اجرایی استان قرار دارد که با تکمیل این مجتمع ها شاخص بهره مندی از آب روستاهای استان به ۸۳ درصد می رسد. همچنین ۱۵ مجتمع آبرسانی روستایی نیز در حال مطالعه است.

جهش ۲ برابری اعتبارات حوزه آب

مدیرعامل آبفای استان به جهش دو برابری اعتبارات اشاره کرد و گفت: در سال جاری جهش خوبی را در اعتبارات شاهد بودیم، در بخش شهری حدود ۶۲۷ میلیارد تومان اعتبار مصوب داریم  که ۶۰ درصد آن تخصیص یافته است، در بخش روستایی ۵۸۳ میلیارد اعتبار مصوب بوده که ۲۲ درصد تخصیص یافته و بخش فاضلاب  نیز ۲۹۷ میلیارد تومان است که ۱۲۸ میلیارد تخصیص داشته است.

وی با بیان اینکه در مجموع از هزار و  ۵۰۷ میلیارد تومان اعتباری که مصوب شده ۷۵۰ میلیارد تومان تا کنون تخصیص یافته است، اضافه کرد:  اشکال بزرگ در بحث تخصیص این است که عمده این تخصیص‌ها از جنس اسناد خزانه بوده و بر اساس قانون به ازای هر سال ۱۵ درصد سود به پیمانکاران تعلق می گیرد که در این شرایط ارزش این پول حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد افت می کند، اما در کل به نسبت سال گذشته رشد دو برابری را شاهد هستیم و به این اعتبارات به زودی یک رقم بسیار خوب از محل محرومیت زدایی اضافه خواهد شد.

انتهای پیام/
شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۰ ساعت ۱۳:۱۳
کد مطلب: 23802
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *